Welke warmtepomp kies je voor jouw zwembad?

Welke warmtepomp kies je voor jouw zwembad?

Als je een zwembad in de tuin hebt laten aanleggen, wil je hier natuurlijk wel optimaal gebruik van kunnen maken. Dan kun je eigenlijk niet zonder een goede warmtepomp om je water om temperatuur te houden. Zo kun je namelijk op ieder moment gebruik maken van jouw privé zwembad. Er zijn verschillende warmtepompen waar je uit kunt kiezen, maar welke is nu het meest geschikt voor jouw situatie en hoe bepaal je dit? Dat gaan we je in deze blog vertellen!

Waar hou je rekening mee bij de aanschaf van een warmtepomp voor je zwembad?

Het belangrijkste aspect om naar te kijken bij het aanschaffen van een warmtepomp is het energieverbruik. Zo kom je niet voor verrassingen te staan op je energierekening, vooral nu de prijzen zo hoog liggen. Mensen gebruiken soms ook andere bronnen van verwarming, zoals een zonneboiler of zonnepanelen. Toch hebben de meesten een voorkeur voor de warmtepomp en is dit ook de meest zuinige optie. Een warmtepomp wekt over het algemeen vier keer zoveel energie op als een zonneboiler of zonnepanelen. Daarnaast heb je vaak maar 25% van de opgewekte energie van een warmtepomp nodig, hierdoor kun je ook op minder zonnige dagen genieten van een verwarmd zwembad.

De verwarmingscapaciteit van een warmtepomp

Een ander aspect waar je op moet letten bij de aanschaf van een warmtepomp, is de verwarmingscapaciteit. Hoe lager de buitentemperatuur is, hoe harder de pomp moet werken om het zwembadwater op temperatuur te houden. De verwarmingscapaciteit is dus hoger als het buiten 30 graden is dan het is bij lagere temperaturen. De warmtepomp kan bij hoge temperaturen namelijk meer energie opwekken en die omzetten in warmte. Als je ook graag in het voorjaar en in het najaar wil kunnen zwemmen, heb je een pomp nodig met een verwarmingscapaciteit bij 15 graden. Daarnaast is het ook verstandig om op de COP-waarde te letten. Deze waarde geeft aan hoe efficiënt de pomp met opgewekte energie omgaat. Hoe hoger de COP-waarde, hoe lager het energieverbruik van de warmtepomp.

Het vermogen van de warmtepomp

Het vermogen van een pomp is ook een belangrijke factor om naar te kijken als je er een gaat aanschaffen. Het vermogen dat je nodig hebt, is afhankelijk van hoeveel water er in jouw zwembad gaat. Hoe meer water erin zit, hoe meer de pomp moet opwarmen. Wil je berekenen welk vermogen je nodig hebt? Houd dan deze berekening aan: Je hebt ongeveer 1 kW nodig om 1000 liter water met 1 graden te verwarmen. Als je weet hoeveel liter water er in jouw zwembad gaat, kun je dus berekenen hoeveel kW de pomp nodig heeft voor het verwarmen van het zwembad. De tijd die een pomp nodig heeft om een zwembad te verwarmen, is afhankelijk van het aantal kW dat hij kan opwekken. Als je een pomp hebt die 10 kW kan opwekken, heeft hij 10 uur nodig om het zwembad op te warmen. Een pomp van 5 kW is vaak al genoeg om je zwembad goed te kunnen verwarmen.

Het verbruik van een warmtepomp

De hoeveelheid energie die een warmtepomp verbruikt, is afhankelijk van het vermogen en van hoelang hij zijn werk moet doen. Hoe hoger de temperatuur die je wil voor je zwembadwater, hoe hoger het verbruik van de warmtepomp. Je kunt het verbruik van tevoren berekenen als je het vermogen van de pomp en de COP-waarde weet. Als je het vermogen deelt door de COP-waarde krijg je het verbruik per uur. Zo krijg je alvast een idee van de energiekosten van de warmtepomp. Je kunt het verbruik van de pomp enigszins beperken door warmteverlies tegen te gaan. Dit doe je bijvoorbeeld door het zwembad goed af te dekken als je het niet gebruikt. Een geautomatiseerd afdekzeil is hier het meest geschikt voor, omdat het de meeste warmte vasthoudt.

Andere dingen om rekening mee te houden

De meest belangrijke dingen waar je rekening mee moet houden hebben we inmiddels besproken, maar er zijn nog een aantal kleinere aspecten waar je naar zou kunnen kijken. Denk bijvoorbeeld aan het geluid dat een pomp maakt. Het geluidsniveau wordt uitgedrukt in decibellen en de stilste pompen zijn die van 30 decibel.

Het onderhouden van de warmtepomp voor jouw zwembad

Een warmtepomp voor een zwembad moet natuurlijk goed onderhouden worden om er zo lang mogelijk plezier van te hebben. Het beste is om de pomp jaarlijks een grondige onderhoudsbeurt te geven. Hierbij bekijk je de compressor van de pomp en controleer je of de pomp nog voldoet aan de eisen op het gebied van energie opwekken.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met (*)