Het afdekken van je zwembad

Het afdekken van je zwembad

Als je een buitenzwembad hebt, kies je waarschijnlijk voor het afdekken van je zwembad. Bijvoorbeeld op een dag met slecht weer, ‘s nachts of in de winter en herfst. Een goede afdekking voor je zwembad is eigenlijk toch wel een must. Er zijn verschillende soorten afdekking waar je voor kunt kiezen, die ieder voor- en nadelen hebben. Laten we eens gaan kijken naar de diverse mogelijkheden op het gebied van zwembadafdekking.

1. Noppenfolie voor het afdekken van je zwembad

Noppenfolie is de meest gunstige keuze op prijsgebied. Deze afdekking zorgt ervoor dat er geen vuil in je zwembad terecht komt, zoals bladeren of insecten. Daarnaast houdt het ook de verdamping van het zwembadwater tegen. Een nadeel van noppenfolie is echter dat dit materiaal minder goed isoleert dan andere soorten afdekkingen. Hierdoor zal het water in je zwembad wel sneller afkoelen. Daarnaast is deze folieafdekking ook niet de meest veilige optie. Met kinderen of huisdieren adviseren we je dus ook niet voor noppenfolie te gaan. Ten slotte is het oprolsysteem altijd zichtbaar bij een noppenfolie afdekking. Als je graag een strakke afwerking hebt, valt dit materiaal dus al af.

2. Een veiligheidsafdekking of 4-seizoenen zeil

Een veiligheidsafdekking is gemaakt van geperforeerd PVC zeil dat over een inox omkadering wordt gesponnen die op je boordstenen steunt. Door die omkadering schermt de afdekking je zwembad perfect af en komt er geen vuil in je zwembad. Een 4-seizoenen zeil isoleert minder goed dan een rolluik, maar is prijstechnisch wel interessanter. Deze vorm van zwembad afdekking is in ieder geval ideaal voor de wintermaanden, als het niet erg is als het water afkoelt. Voor in de zomer is een veiligheidsafdekking minder geschikt. Als je even snel een duik wil nemen tussendoor, heb je het zeil namelijk niet zomaar even geopend en daarna weer gesloten. Er bestaat wel een gemotoriseerde manier om het zeil te openen en sluiten, waardoor het net wat sneller gaat. Hierdoor wordt het dan echter wel weer duurder.

3. Een automatisch lamellen rolluik

Een rolluik is dus een wat duurdere optie voor het afdekken van je zwembad, maar wel een optie met veel voordelen. Een rolluik bestaat uit verschillende lamellen die in elkaar schuiven. Deze afdekking drijft op het water, waardoor het zwembad perfect wordt afgedekt. Dankzij de optimale afdekking die een rolluik biedt, heb je weinig last van verdamping van het zwembadwater en verliest het water ook weinig warmte. Een ander belangrijk voordeel van een lamellen rolluik is de veiligheid die het biedt. Zo’n lamellen dek kan zo’n 100 kilogram dragen, een kind of huisdier zal er dus zeker niet doorheen zakken. Er zijn verschillende materialen lamellen waar je uit kunt kiezen: pvc, pvc solar en polycarbonaat.

4. Een winterzeil voor het goed afdekken van jouw zwembad in de wintermaanden

Ten slotte bestaat er nog een speciaal winterzeil om je zwembad goed af te dekken in de wintermaanden. Zo kun je in de lente weer snel en makkelijk gebruik gaan maken van jouw zwembad, zonder dat het al te veel onderhoud nodig heeft. Een winterzeil dekt het zwembad af boven op de boordsteen, waardoor bladeren die erop komen te liggen snel weer wegwaaien door de wind. Dat is het grote verschil tussen een winterzeil en een rolluik. Een rolluik drijft op het water, waardoor bladeren er vaak wel op blijven liggen. Een winterzeil wordt met behulp van uitrekbare inoxen plugs strak gespannen. Die plugs worden vervolgens in de boordsteen geboord en zijn afgerond, zodat ze in de zomermaanden niet in de weg zitten. Als je veel bomen om je zwembad heen hebt staan, raden we je zeker aan om een winterzeil aan te schaffen voor de herfst- en wintermaanden.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met (*)