Hoeveel chloor moet er in je zwembad?

Hoeveel chloor moet er in je zwembad?

Het is eindelijk zo ver: je hebt een eigen zwembad aangelegd of laten aanleggen in je tuin. Nu komt de rest: hoe ga je het zwembad warm houden en schoonhouden? Veel mensen kiezen voor chloor voor het schoonhouden van het zwembadwater. Maar hoeveel chloor heb je nu eigenlijk nodig om dit goed te doen en wanneer is het te veel? Dat gaan we je in deze blog vertellen!

Het belang van de juiste hoeveelheid chloor in je zwembad

Om het hele jaar door optimaal van je zwembad te kunnen genieten, is het belangrijk dat je de juiste hoeveelheid chloor gebruikt. Chloor houdt schadelijke bacteriën weg en zorgt dat het water niet troebel wordt. Het is niet altijd makkelijk om te bepalen wat de geschikte hoeveelheid chloor is voor jouw zwembad. Maar het is wel erg belangrijk voor het behoud van een gezond zwembad. Hoeveel chloor je nodig hebt, is afhankelijk van de pH-waarde en de kwaliteit van het zwembad. Zit er veel organisch materiaal in je zwembad, dan heb je waarschijnlijk meer chloor nodig om de kwaliteit van het water hoog te houden. De ideale hoeveelheid chloor is ook afhankelijk van de locatie en de weersomstandigheden.

Het optimale chloorgehalte

Voor schoon en gezond zwembadwater zou het chloorgehalte ongeveer tussen de 1,0 en 3,0 delen per miljoen moeten liggen. Is het gehalte aan chloor hoger, dan loop je risico op irritatie van de ogen of een jeukende huid. Werk je met chloortabletten en is het zwembadwater al even niet gebruikt? Dan raden we je aan om te beginnen met 3 tabletten en het daarna af te bouwen naar 2 tabletten of 1 tablet. Meet regelmatig de kwaliteit van het zwembadwater en stel het aantal tabletten op basis daarvan bij indien nodig.

Hoeveelheid chloor per 1000 liter water

Als er ongeveer 1000 liter water in jouw zwembad zit, heeft zo’n 4 of 5 milliliter chloor nodig per liter. Plaats de chloortabletten die je gebruikt in een chloordrijver om schade aan je huid of zwemkleding te voorkomen. Gebruik je het zwembad voor het eerst of gebruik je het zwembad erg intensief waardoor het water vies is, dan raden we je aan om de dosis even te verhogen naar 3 tabletten. Door de kwaliteit regelmatig te controleren, kun je de dosis chloor hier constant goed op afstemmen, zodat het zwembadwater goed in balans blijft. Houdt er hierin ook rekening mee dat chloor mogelijk wordt geneutraliseerd door zonlicht en contact met vervuilende stoffen.

De ideale hoeveelheid chloor berekenen

Je kunt de ideale hoeveelheid chloor die je moet toevoegen redelijk specifiek berekenen. Om dit te doen kun je een eenvoudige formule gebruiken. Natuurlijk begin je altijd met het testen van de pH-waarde van het zwembadwater. Dit doe je met een speciale testset. Ligt de pH-waarde van het water tussen de 7,2 en 7,6, dan is de waterkwaliteit voldoende en kun je de ideale hoeveelheid chloor gaan bepalen. Ligt de pH-waarde te laag of te hoog, dan kan het chloor namelijk niet goed zijn werk doen. Als je het totale volume van jouw zwembad weet, heb je de hoeveelheid chloor zo berekend. Hanteer 0,013 gram chloor per 100 liter, dan krijg je de som: aantal liters water in je zwembad / 100 * 0,013.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met (*)