Als je een kunststof zwembad hebt gekocht, wil je natuurlijk dat deze zo lang mogelijk meegaat. Daarvoor is het belangrijk dat je weet wat je moet doen aan onderhoud om jouw kunststof zwembad mooi te houden. Een afdekzeil is altijd goed om te hebben en ook zeker aan te raden, vooral als het zwembad zich buiten bevindt. Daarnaast zijn er nog een aantal andere simpele dingen die je kunt doen om je zwembad goed te onderhouden.
1. Helder water door goed onderhoud van het water in jouw kunststof zwembad
Wil je mooi helder water in jouw zwembad, dan moet je zorgen voor goed wateronderhoud. Daarnaast is het belangrijk om de wanden en de bodem van het zwembad goed schoon te houden, zodat er zo min mogelijk vuil in het water terecht komt. Je kunt dit natuurlijk gewoon met de hand doen, bijvoorbeeld met een bodemborstel, een wand- en waterlijnborstel of een schepnet. Dit kost echter wel behoorlijk wat tijd, vooral in de periodes dat het zwembad veel wordt gebruikt. Gelukkig zijn er ook minder tijdrovende manieren om jouw zwembad schoon te houden. Je kunt bijvoorbeeld een elektrische zwembadstofzuiger aanschaffen. Deze kun je gebruiken om de wanden en de bodem van het zwembad te stofzuigen. Dit scheelt al een hoop tijd omdat je minder hoeft te boenen. Ten slotte is het nog mogelijk om het schoonmaken van je zwembad geheel automatisch te laten verlopen. Namelijk met het aanschaffen van een zwembadrobot. Deze maakt over het algemeen in een paar uur de wanden en de bodem van het zwembad schoon, zonder dat jij er iets voor hoeft te doen.
2. Het water in het zwembad schoonhouden
Met het schoonmaken van de bodem en wanden van jouw zwembad ben je er nog niet. Het water zelf moet natuurlijk ook eens in de zoveel tijd schoon worden gemaakt. Hiervoor heb je een goede pomp of filterinstallatie nodig. Je kunt immers niet al het vuil met een schepnetje uit het water krijgen. Een zwembad wordt namelijk altijd gevuld met leidingwater, niet met bronwater of grondwater. Het water moet dus ook gedesinfecteerd worden om bacteriën, huidschilfers, algen, haren en resten van zonnebrandcrème eruit te halen. Hier kun je verschillende middelen voor gebruiken. Chloor is een effectief desinfectiemiddel dat vaak ook wordt gebruikt voor openbare zwembaden. Dit kan bijvoorbeeld met chloortabletten of een chloordispenser. Daarnaast kun je ook gebruik maken van AquaFinesse. Deze vloeistof is ook geschikt voor mensen met een gevoelige huid, die ongemakken zouden kunnen ondervinden door het gebruik van chloor. Ten slotte kun je er nog voor kiezen om je zwembadwater te reinigen met zout. Zwembadzout is de meest natuurlijke oplossing voor het desinfecteren van jouw zwembad.
3. Het onderhoud van de filter van jouw kunststof zwembad
Het aanschaffen van een zwembadfilter scheelt heel wat schoonmaakwerk en maakt het onderhoud van jouw kunststof zwembad een stuk eenvoudiger. Toch heeft een filter ook onderhoud nodig. Je komt er niet onderuit om de filter in jouw zwembad om de zoveel tijd schoon te moeten maken. Het is belangrijk om de filter wekelijks een ‘backlash’ te laten uitvoeren. Dit houdt in dat het vuil af wordt gevoerd en de druk in de filter afneemt. Als je dit niet doet, kan het zijn dat de filter verstopt raakt. Een verstopping kan niet alleen ontstaan door fijne vuildeeltjes, maar ook door kalkdeeltjes. Gemiddeld heeft een filter drie tot vier keer per jaar een goede ontkalking nodig. Bij de meeste filters staat er een duidelijk stappenplan in de handleiding voor het ontkalken van de filter.
4. De juiste pH-waarde van het water
De pH-waarde van het water in je zwembad is om verschillende redenen erg belangrijk. Als je bijvoorbeeld chloor gebruikt om bacteriën in het zwembadwater te doden, moet je wel zorgen dat het water de juiste pH-waarde heeft. Anders werkt het chloor namelijk niet goed. De pH-waarde moet neutraal zijn, 7,2 is ideaal. Je kunt de waarde van het zwembadwater zelf meten met digitale meters of teststrips. Afhankelijk van of de waarde te hoog of te laag is kun je een speciaal middel gebruiken om de pH-waarde omhoog of omlaag te krijgen. Het is verstandig om die waarde regelmatig te blijven meten. De eventuele schommelingen in de pH-waarde hangen af van de carbonaat hardheid in het water. Een hardheid tussen de 100 en 150 Ppm is goed. Hoe harder het water is, hoe groter het bufferende vermogen ervan is. Hard water betekent dat de pH-waarde minder snel schommelt. In zacht water zal de pH eerder stijgen of dalen.
5. Je zwembad klaarmaken voor de winter
Als je een buitenzwembad hebt, zul je hem in de winter waarschijnlijk weinig of niet gebruiken. Het is verstandig om je zwembad winterklaar te gaan maken zodra de temperatuur van het water de 15 graden bereikt. Het eerste dat je doet, is het bodemvuil en zweefvuil uit het zwembad verwijderen. De wanden kun je eventueel nog boenen met een borstel. Daarna ga je zorgen dat het water in goede conditie is. Test de waterwaarden nog even en maak daarna de installatie vorstvrij. Laat het waterpeil zakken tot onder de skimmer en dicht de skimmers en eventuele inspuiters met rubberen stoppen zodat er geen regenwater of sneeuw in kan komen. De filter en de pomp kun je het beste afkoppelen en ergens vorstvrij bewaren. Dek ten slotte het zwembad af met een geschikt winterzeil dat geen licht doorlaat. We raden aan je zwembad gewoon gevuld te laten gedurende de winter. Het water zorgt namelijk voor tegendruk en het nodige gewicht. Bij een leeg zwembad kunnen de wanden naar binnen worden gedrukt door de grond. Let er wel op dat het water niet gaat bevriezen. Daar kun je voor zorgen met behulp van overwinteringsvlotters, die op het water drijven en zorgen dat er geen ijsdruk ontstaat.
Reactie toevoegen